Stad van Mijn Dromen

Amsterdam, Maart 2012 - Op zondag 18 maart wordt er in de Melkweg in Amsterdam een support avond georganiseerd voor café de Duivel, dat in december jl. wegens een schietincident werd gesloten door de Gemeente Amsterdam. Tijdens deze avond zullen artiesten, muzikanten en andere creatieven, café de Duivel steunen in hun strijd om te kunnen heropenen. Onder het thema ‘Stad van mijn Dromen’, want in een stad als Amsterdam hoort een bijzondere plek als café de Duivel thuis, staat deze avond niet alleen in het teken staan van de muziek maar staat ook het ‘specifieke publiek’ (zoals de politie het benoemt in de rapportages) centraal. Politici, politie en geïnteresseerden zijn hierbij van harte uitgenodigd om zelf te kunnen aanschouwen dat hiphop liefhebbers niet tot het stereotype ‘onruststoker’ behoren. Café de Duivel hoopt dan ook een ruim tweehonderd pagina's tellend document met steunbetuigingen, opgesteld door culturele instellingen en supporters, aan vertegenwoordigers van de gemeente te kunnen overhandigen.

Terwijl de bezoekers de sfeer, die specifieke avond in december, als bijzonder gezellig omschreven kreeg een man ruzie, veroorzaakte een schietincident en plaatste daarmee het lot van café de Duivel in de handen van de Burgemeester van Amsterdam en de politie. Hoewel de dader geen vaste klant van de bar bleek te zijn, is de dader in de ogen van de politie en de burgemeester niet de enige die gestraft moest worden. Ook bevonden zij de Duivel “schuldig” en een week na het schietincident werd het café op last van de Gemeente gesloten. Nu, inmiddels twee maanden later, mag het café misschien pas weer open als het aan de zeer strenge en buitenproportionele veiligheidseisen voldoet.

Hoewel café de Duivel er alles aan wil doen om de veiligheid van haar trouwe bezoekers te waarborgen, zijn de veiligheidseisen van de politie nauwelijks haalbaar. Deze eisen detectiepoorten en elke bezoeker moet gefouilleerd worden door dure beveiligers die van open tot sluit aanwezig moeten zijn. Het gezellige, open “hip” oud-bruin café moet worden omgebouwd tot een beveiligde vesting die de goede sfeer flink op het spel zal zetten en tot een logistiek drama kan leiden. Café de Duivel is absoluut bereidt om dagelijks beveiliging neer te zetten maar voor een zaak van 60 m2 is het plaatsen van detectiepoorten een zeer onredelijke eis en bovendien overbodig. Verschillende beveiliging experts verklaarden dat fouilleren meer dan afdoende is onder dergelijke omstandigheden.

De vraag rijst dan ook snel of alle open horecagelegenheden in de toekomst op deze manier beveiligd moeten worden? Een incident als deze kan immers overal plaatsvinden en hoe is dat door een horeca ondernemer tegen te houden? Daarnaast blijkt dat de politie de bezoekers en fans van café de Duivel als een “specifiek soort publiek” beschouwt en dat de muziekstijl hiphop wordt verward met "gangsterrap". Dit zou betekenen dat café de Duivel door het draaien van “die” muziek een fout publiek aantrekt en daardoor een “onveilige” plek zou zijn wat door haar trouwe bezoekers pertinent als onjuist wordt beschouwd. Café de Duivel is hiermee niet alleen slachtoffer van de daden van een schutter, maar ook van de vooroordelen die er omtrent het genre hiphop en liefhebbers van hiphop heersen.

Terwijl het café goede hoop probeert te houden betreffende de besprekingen met de Gemeente en politie organiseren wij, vrienden van café de Duivel, op zondag 18 maart een bijzondere avond waarbij dit "specifieke publiek" voor het eerst sinds december weer bij elkaar kan komen om te genieten van hun favoriete genres. Want dit verhaal heeft ondertussen niet alleen de horecaondernemer maar ook de bezoekers persoonlijk geraakt.

Dit “specifieke publiek”, rappers, zangers, zangeressen, Jan met de pet, DJs, kunstenaars, artiesten en allerlei creatieven maar ook pop podia, clubs en ondernemers steunen tijdens deze avond café de Duivel o.a. door gedoneerde kunstwerken te verloten. De opbrengsten van de avond zullen een kleine bijdrage kunnen leveren aan de zeer hoge kosten die het café tot nu toe heeft moeten maken aan o.a. juridische bijstand in het gevecht voor heropening.

De avond begint vroeg zodat ook de laatste Duivel generatie, waarvan vele geboren zijn uit liefdesrelaties ontstaan in het café, er ook bij kunnen zijn. Er is professionele kinderopvang!

Met medewerking en/of support van (artiesten, DJs, kunstenaars en overig):
E-Life, NeXT of Kin feat. Caprice, MC Complex & Omar Soulay, Kid Crash, Jah6, Akwasi (Zwart Licht), Dret & Krulle, Nosa & Kabel (Zo Moeilijk), Black Marvel

DJ Edzon, DJ Knowhow, DJs Turne & TLM (Super Heroes), DJ Broky B, DJs Freakin'Ill /Mr Mendel & Bartfader, DJ Mass & Jaap JeKent'M, DJ Full Crate & Manga, DJs Cream & Hayzee, DJs Miss Covergirl Sunny & Jane Doe, DJs Dirk Diggler, Carlton & Taco Fett, DJ Fader, DJ Booze, DJ's FS Green & Vic Crezée (aka Lil Vic), DJ Comfi

MC'S Seven & Drew

Laser, Karimo, Lot Madeleine, Sit, Tim Pen, Nathalie van der Hoeven, Auke van der Hoek, Nina Oliver, Twann Rijven, Sjem Bakkus, Jasper Andries, Nadia van Luijk, Poema Jones, Lon Hendriks, Blazin’ Bell en Zion

Overig:
Eten, T-shirts verkoop, een verloting en de première van een speciale track plus videoclip gemaakt voor 20 jaar jubileum Duivel

Zondag 18 maart 2012
Open: 18:00 uur
Melkweg - Amsterdam
Entree: € 13,00 + lidmaatschap
Voorverkoop: Patta, Le Patron, Melkweg en overige Melkweg vvk adressen.

Voor updates en info over de line up ga naar cafededuivel.nl en/of facebook.com/deduivel

Leave a Reply

Sorry, you must be logged in to post a comment.