Free Heri Heri For All

Free Heri Heri For All
News

In 2021 introduceert KIP Republic Free Heri Heri For All. Een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenken en te vieren.

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten de initiatiefnemers dat juist, tijdens deze movement en midden in de pandemie het de tijd is om de samenleving te verenigen en actief met elkaar in contact brengen. In Amsterdam werden er daarom 4000 heri heri maaltijden gratis uitgedeeld verdeeld over alle stadsdelen op 9 locaties. Amsterdam heeft die dag de grootste heri heri tafel gerealiseerd met duizenden mensen die er op af kwamen en in minder dan een uur alle maaltijden uitgedeeld bleken. Een enorm success dat vooral de behoefte aan saamhorigheid in Amsterdam zichtbaar maakte en het thema van de dag, “slavernij”, wat toch vaak gevoelig ligt, open en verbindende gesprekken opleverde.

Voor het koken van de maaltijden heeft KIP Republic een team van topchefs bij elkaar weten te brengen van sterrenchefs, tv chefs en natuurlijk ook heri heri kennis, heeft het team, van ook verschillende culturele achtergronden zich samen gebogen over de geschiedenis van het gerecht om samen tot een recept te komen. Dit jaar doen ze allemaal weer mee, o.a. Emmo Achthoven (Moëth Catering), Sharon de Miranda (binnenstebuiten), Judith Cyrus (kookboek Paramaribo) om maar een paar op te noemen.

Door het enorme succes van 2020 schaalt KIP Republic Free Heri Heri dit jaar op naar meer dan 10.000 gratis maaltijden verdeeld over 20 verschillende locaties in Amsterdam en is het initiatief gefranchised naar 5 verschillende steden (Rotterdam, Almere, Tilburg, Leeuwarden en Den Haag). In totaal zal Free Heri Heri for All, net iets meer dan 15 duizend mensen nationaal kunnen bedienen. Daarnaast zal ook samenwerkende partner Deliveroo 500 Heri Heri maaltijden, gekookt door sterren chef Joris Bijdendijk, gratis bezorgen in Amsterdam. De RIVM richtlijnen in acht houdend, zullen wederom verschillende locaties in de stad - waaronder de Patta popup space Zeedijk 93 - volledig gefaciliteerd zijn met maaltijden en zal op sommige locaties ook randprogrammering van toepassing zijn. Voor een volledige lijst van afhaallocaties, randprogrammering of samenwerkende partners zie ook www.freeheriheriforall.com en volg @freeheriheriforall via instagram voor frequente updates.

Over het gerecht

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht dat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

KIP Republic

Stichting KIP Republic is een creative collective met als doel een platform te bieden voor allerlei verhalenvertellers binnen en buiten de culturele sector. Deze vertellers zijn verbonden door gedeelde waarden en staan voor een veilige en inclusieve samenleving voor iedereen. Free Heri Heri For All is een initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van het Slavernijverleden op eigentijdse en verbindende wijze herdenken en vieren. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Something went wrong, please contact us!
Warenkorb
0
Total (tax included)
€0,00